حضانت دائم فرزند
سوالی که به کرات از مشاوره حقوقی پرسیده می شود این است که آیا می شود در ازای بخشیدن مهریه به طور کامل ، حضانت دائم فرزند خود را به دست بیاورند ؟ این سوال چالشی است که معمولا در برابر زنانی قرار می گیرد که تصمیم به طلاق گرفتن دارند و نگران مسئله حضانت فرزند خود هستند.(گرفتن حضانت دائم فرزند توسط مادر)
حضانت دائم فرزند بعد از فوت پدر
در ادامه به این می پردازیم که چگونه می توان حضانت دائم فرزند را به دست آورد . اگر مرد هستید که مشکل چندانی نخواهید داشت و قانون به سود شما خواهد بود ، اما اگر زن هستید مسئله کمی دشوارتر خواهد شد و ناچار خواهید بود مشاوره حقوقی بگیرید و یک وکیل استخدام کنید تا در طول این فرآیند به شما کمک کند.
پیش از هر چیز دیگری باید اینگونه عنوان کرد که بر اساس ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی نگهداری فرزندان هم حق و هم وظیفه پدر و مادر است ؛ به این معنی که در همان حال هر کدام از پدر و مادر حق دارند حضانت دائم فرزند را داشته باشند تکلیف و وظیفه قانونی و شرعی هم در این باره بر عهده دارند .
(گرفتن حضانت دائم فرزند توسط مادر)
شرایط گرفتن حضانت فرزند برای توسط مادر
بر اساس ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی حضانت فرزند دختر و پسر تا اتمام ۷ سالگی بر عهده مادر است و بعد از این سن تا بلوغ قانونی دختر ۹ و پسر ۱۵ ، با پدر خواهد بود .
ولی با وجود این قوانینی که وجود دارند به هر حال معیار و ملاک حضانت برای دادگاه بر اساس تبصره همان ماده قانونی ، صلاح و مصلحت کودک است یعنی این که تشخیص این مسئله که کودک به نزد کدام یک از والدین خود زندگی کند و گاه به گاه به کدام یک از آن ها سر بزند بر عهده دادگاه است .
البته لازم به ذکر است که فرزند بعد از رسیدن به سن بلوغ میتواند تصمیم بگیرد که با کدام یک از والدین خود زندگی کند.
اما از بعد هفت سالگی که حضانت فرزند به عهده پدر قرار میگیرد، ممکن است مادر تلاش کند که به هر وسیله و روشی حضانت فرزند را بگیرد؛ مواردی که مادر میتواند حضانت فرزند را بگیرد عبارتند از:
- اثبات عدم صلاحیت پدر در نگهداری فرزند
- بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند
(گرفتن حضانت دائم فرزند توسط مادر)
دریافت راهنمایی و مشاوره ی حقوقی ازسایت موسسه حقوقی و کیفری فرشاد بالاپور
اثبات عدم صلاحیت پدر در نگهداری فرزند
باید در نظر داشت که یکی از روشهایی که با توسل به آنها مادر میتواند حضانت فرزند را عهدهدار شود، شرایطی است که مادر بتواند عدم صلاحیت پدر کودک را با توجه به مواردی که در قانون مطرح شده، اثبات کند؛ در این صورت وی میتواند حضانت فرزند را بدون بخشیدن مهریه داشته باشد.
از جمله این موارد زمانی است که انحطاط و فساد اخلاقی پدر، در تربیت فرزند تاثیر منفی داشته و موجب سختی و ناراحتی برای فرزند باشد.
شرایط سلب حضانت فرزند از پدر:
- اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
- ابتلا به بیماریهای روانی با تشخیص پزشکی قانونی
- سو استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضداخلاقی مانند فساد و فحشا، تکدیگری و قاچاق
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
بنابراین مادر میتواند با وقوع و اثبات هر یک از موارد مزبور، بدون اینکه در ازای حضانت فرزند، مهریه خود را ببخشد، حضانت را دریافت کند.
(گرفتن حضانت دائم فرزند توسط مادر)
بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند
اما این که می شود بخشیدن مهریه را در قبال حضانت دائم فرزند قرار داد ، روند قضایی شفافیت و وضوح لازم را ندارد و میان حقوقدان ها اختلاف نظر وجود دارد .
در طلاق خلع زن مقداری از مهریه یا به جز آن را در ازای طلاق بذل خواهد داشت که این اساساً ربطی به حضانت فرزندان ندارد .
حال در صورتی که قرارداد صلحی برقرار گردد که زن مهریه را در ازای گرفتن حضانت دائم فرزند مشترک صلح کند ، به این معنی که مرد این امکان را نداشته باشد به هیچ وجه حتی در شرایط از بین رفتن صلاحیت مادر یا اثبات این که به صلاح فرزند نیست که با مادرش زندگی کند ، هم نتواند حضانت دائم فرزند را باز پس بگیرد .
با قاعده آمره ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی که حضانت را تکلیف کرده است و معیار حضانت دائم فرزند را جهت دادگاه مصلحت طفل قرار داده است ، در تضاد است . حضانت کودک و رعایت صلاح او نباید و نمی تواند که وجه المصالحه قرار بگیرد .
با این وجود در بعضی اوقات، مادر نمیتواند در هیچ صورتی موفق به دریافت حضانت فرزند خود شود، در این شرایط ممکن است که با مرد توافق کند که در ازای بخشیدن مهریه خود، حضانت از پدر به او منتقل شود.
با توجه به توافق دو طرف این امر امکان پذیر است و زن و مرد میتوانند بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند را از طریق دادگاه و یا دفاتر رسمی، ثبت و لازم الاجرا کنند.
(گرفتن حضانت دائم فرزند توسط مادر)
دریافت راهنمایی و مشاوره ی حقوقی ازسایت موسسه حقوقی و کیفری فرشاد بالاپور
مطالبه مهریه پس از بخشیدن آن در قبال حضانت
با بخشیدن مهریه در قبال حضانت فرزند، ممکن است که مادر نتواند یا نخواهد حضانت از فرزند را ادامه دهد و به دلیل ناتوانی در نگهداری فرزند خود، از دادگاه بخواهد از ادامه حضانت فرزند معاف شود.
البته در صورتی که مادر به هر دلیل از حضانت فرزند خود منصرف شود و بخواهد مهریه خود را که در ازای حضانت فرزند بخشیده است مطالبه کند، از نظر قانونی امکان نخواهد داشت، زیرا بخشش مهریه در قبال دریافت حضانت فرزند طبق خواست و اراده زن بوده و فقط در صورتی قابل مطالبه خواهد بود که با رضایت شوهر باشد.
(گرفتن حضانت دائم فرزند توسط مادر)