مشاور حقوقی

مشاور حقوقی در اخذ اجازه ازدواج دختر از دادگاه

اگر خانمی در ازدواج با مشکل عدم رضایت ولی یا غایب بودن ولی رو به رو شود می تواند با مراجعه به مشاور حقوقی اخذ اجازه ازدواج دوشیزه از دادگاه، مشکل خود را به راحتی مرتفع سازد.

بر اساس قانون مدنی ، در صورتی که دختر باکره قصد ازدواج با مردی را داشته باشد ، هر چند به سن بلوغ نیز رسیده باشد ، باز هم باید اجازه یا رضایت پدر برای ازدواج و اذن جد پدری ( پدر بزرگ ) خود را کسب کند .

اما گاهی بدون اینکه پدر یا جد پدری به عنوان اولیای قهری وی دلیل موجهی داشته باشند ، از دادن اجازه ازدواج به دختر مضایقه یا خودداری می کنند که در این شرایط ، قانون این اجازه را به دختر داده است تا با مراجعه به دادگاه و تقدیم نمودن دادخواستی مبنی بر اخذ اجازه یا اذن ازدواج از دادگاه بدون رضایت پدر ، برای ثبت ازدواج خود با فرد مورد نظر اقدام نماید و در صورتی که هم کفو بودن دختر با شخص معرفی شده را احراز نماید ، حکم ازدواج دختر توسط دادگاه صادر خواهد شد .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع اجازه ازدواج برای دختر باکره طبق قانون مدنی و دادخواست اجازه یا اذن ازدواج دختر از دادگاه پرداخته و در ادامه نیز متن و نمونه دادخواست اجازه ازدواج بدون اذن پدر را مورد بررسی قرار دهیم .

دریافت راهنمایی و مشاور حقوقی ازسایت موسسه حقوقی و کیفری فرشاد بالاپور

اجازه ازدواج برای دختران

بر اساس ماده 1043 قانون مدنی ، نکاح دختر باکره ، اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد ، موقوف به اجازه پدر یا جد پدری است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون دلیل موجه از دادن اجازه مضایقه کند ، اجازه او ساقط و در این صورت ، دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهریه که بین آنها قرار داده شده ، پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص ، به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید .

به همین دلیل ، در صورتی که دختر باکره قصد ازدواج با مردی را داشته باشد و پدر وی از دادن رضایت یا اجازه ازدواج خودداری کرده و رضایت جد پدری برای ازدواج دختر نیز حاصل نشود ، وی می تواند به دادگاه مراجعه نموده و تقاضای اجازه ازدواج بدون اذن پدر نماید .

اخذ اجازه ازدواج دوشیزه از دادگاه

عدم دسترسی به ولی قهری  برای اجازه ازدواج

در ماده ی 1044 قانون مدنی ایران بیان شده است که اگر دوشیزه در هنگام ازدواج با غیبت یا عدم دسترسی به ولی قهری مواجه گردد ، میتواند با اجازه ی دادگاه به ثبت رسمی ازدواج با پسر مورد نظر خود بپردازد . می بایست بدانید که اگر ولی قهری دختر ، زنده نباشند ، محجور باشند و یا تحت قیمومیت کسی باشند ، دختر در ازدواج مستقل بوده و نیازی به اجازه ی کسی ندارد .

با مراجعه به مشاوره حقوقی خواهید دانست : در نتیجه با توجه به اینکه به شکل قانونی اذن پدر برای ازواج دختر دوشیزه واجب است ، اما اگر شرایطی به وجود آید که پدر و یا جد پدری او در محل حاضر نباشند ، و همچنین به آن ها دسترسی نیز نداشته باشد و عادتا اجازه از آن ها ممکن نباشد ، و دختر به ازدواج نیاز داشته باشد ، تحت این شرایط دختر می تواند بدون اذن پدر ازدواج نماید .

نکته ای که لازم می دانیم تا متذکر شویم این است که ” موارد مشمول ماده 1043 و 1044 که بر لزوم اجازه پدر در مورد دختر باکره تأکید دارد و در عین حال در شرایطی امکان ازدواج از طریق حکم دادگاه را تسهیل می‌کند، ارتباطی با سن و سال و نیز بلوغ دختر ندارد و صرف اینکه دختر باکره باشد حتی اگر سن بالایی داشته باشد یا اگر قبلا ازدواج کرده و طلاق گرفته باشد، اما همچنان باکره باشد مشمول مقررات مذکور است. ”

پس خانم هایی که قبلا یک بار ازدواج کرده اند ، لزومی به کسب اجازه پدر برای ازدواج دوم خود نخواهند داشت و می توانند بدون رضایت پدر یا جد پدری مجددا ازدواج کنند .

 

اخذ اجازه ازدواج دوشیزه از دادگاه

مثالی از دادخواست نامه مجوز ازدواج بدون اجازه پدر

” تعیین خواسته و بهای آن: صدور حکم بر اجازه ی ازدواج به دلیل خودداری پدر از اجازه ی مزبور بدون دلیل شرعی و قانونی
دلایل و منضمات دادخواست: ۱- فتوکپی مصدق شناسنامه ۲- فتوکپی توافقنامه اینجانبه و همسر آینده در شروط دوازده گانه و مهریه

ریاست محترم مجتمع قضایی / دادگستری  ……
احتراماً به استحضار عالی می رساند:

1- اینجانبه …… فرزند …… دارای دانشنامه لیسانس…… با داشتن ۲۳سال سن قصد دارم با آقای…… فرزند….. متولد…… دارای مذهب……. و دارای شغل ….. که در خانواده ای مذهبی متولد گردیده و پایبند به مسائل شرعی و مذهبی می باشد ازدواج نمایم.
۲-  با کمال تاسف پدر اینجانب (خوانده) بدون دلیل شرعی و قانونی با ازدواج اینجانب با مشارالیه مخالفت می نماید و از دادن اذن جهت ازدواج امتناع می ورزد.
۳-  خوانده شروط دوازده گانه ضمن عقد نکاح را پذیرفته و تعهد به پرداخت تعداد ….. سکه بهار آزادی به عنوان مهریه نموده است.
۴-  علیهذا با تقدیم این دادخواست، با عنایت به مراتب فوق مستنداً به ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی صدور حکم مبنی بر اجازه ازدواج با نامبرده مورد استدعاست. ”
محل امضاء مهر

دریافت راهنمایی و مشاوره ی حقوقی ازسایت موسسه حقوقی و کیفری فرشاد بالاپور

مشاور حقوقی

چگونگی رسیدگی دادگاه به دادخواست اخذ اجازه ازدواج دوشیزه از دادگاه

طبق نظر وکیل پایه یک خانواده در صورتی که دلیل درخواست مجوز ازدواج ، مجهول المکان بودن و عدم دسترسی به پدر باشد ، دادگاه طبق ماده 73 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب ، در روزنامه های کثیر الانتشار ، زمان دادرسی و دادخواست و ضمایم آن منتشر می شود .

اگر در هنگام تشکیل جلسه دادگاه ، دختر حاضر باشد و فرد خوانده شده در روزنامه ها حضور پیدا نکند ، ” خواهان اظهار می‌کند که خواسته من به شرح دادخواست تقدیمی است. ”

دادگاه دستور می دهد که واحد مددکاری به تحقیق و جستجو در محل زندگی اعلام شده ی پدر خواهان بپردازند و همچنین از وضعیت اجتماعی و اخلاقی او تحقیقی به دست آورند .

پس از بررسی های به عمل آمده از تحقیقات ، دادگاه در جلسه ای دیگر شاهد ها را فراخوانده و به بررسی مشخصات داماد می پردازد . و در صورت صلاح دانشتن مرجع قضایی ، حکم ازدواج یا عدم ازدواج صادر می گردد .

وکالت

وکیل دادگستری

مشاور حقوقی

وکیل حقوقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *